Home » Tech News » UPC a cumpărat AKTA? Eu cred ca va cumpăra Digi

Update:

Articolul asta, destul de vechi, a fost preluat si era cândva de actualitate.

Între timp, AKTA s-a „vândut” de zeci de ori in ultimii 5 ani.

E clar ca cel mai relevant era sa cumpere Vodafone după ce Orange făcuse parteneriat cu Telekom.

Dar cum Vodafone a cumpara UPC România, iar Orange s-a trezit tarziu după ce Telekom a încetat relația 4G cu ei, AKTA revine in prim plan.

Dar parerea mea nu e ca vine Orange, ei momentan sunt in derivă.

Eu creditez Digi, asa ca scriu soldat asta DIGI SAU RCS&RDS A CUMPARAT AKTA.

Am scris „a cumparat” pentru ca e previzibil.

Digi nu va rata niciodata șansa sa isi protejeze principalul business.

Mai ales după ce Adrian Tomsa a cumparat cam tot ce era de cumpărat (încât să conteze) din AKTA.

Asa ca, cu 40+ acțiuni la AKTA, Tomsa nu va permite niciodată Orange sa puna mana pe o rețea terestră.

Ma înșel iar? Ca si in trecut am avut surse bune(chiar probate in presa), de data asta cred ca nu!!!

Astăzi în intermediul unei discuţii amicale am aflat că UPC România ar fi cumpărat AKTA. Ştiam de câteva zvonuri care fac parte dintr-un şir îndelungat de informaţii. Vodafone caută să cumpere reţea terestră pentru a putea ţine pasul cu Telekom, în negocieri ar fi intrat UPC şi RDS. RDS nu se lasă uşor iar UPC ar fi dispus să vândă doar că nu are mare acoperire terestră.

În această ordine de idei achiziţia DCS = Digital Cable Systems (AKTA) pare logică, AKTA fiind un furnizor foarte activ pe pieţele rurale, aceste reţele rurale ar asigura Vodafone pe conexiune terestră dar pe de altă parte şi UPC ar putea încerca să se exstindă acolo unde RDS nu a intrat încă.In plus UPC se arata tot mai interesat de zonele rurale.

Deja aahizitionat mai multe retele mici si au anuntat ca acesta este planul lor de crestere in portofoliu.

AKTA a numărat până anul trecut 350 de mii de abonaţi pe CATV, zic că a numărat deoarece cifrele din auditul acestui an nu au fost publicate.

AKTA a anunţat anul acesta investiţii de circa 3 milioane de euro în segmentul Telecom, de aici pleacă şi legătură cu zvonul legat de Vodafone-UPC, aceste investiţii urmând să se ridice la 10 milioane de euro.

Nu sunt primele investiţii de acest gen pentru AKTA dar sunt primele pe Telecom.
AKTA este recunoscut ca un jucător potent pe piaţa rurală, practic nu intră niciodată peste competitorii mari ca RDS sau UPC ci preferă să cumpere firme mici din zonele rurale sau din oraşele slab dezvoltate.

Ultima achiziţie de acest gen de care ştiu eu a fost achiziţia Prioritar TV din satul Cudalbi judeţul Galaţi.

Am să tratez informaţia ca pe un zvon, deşi am fost informat că s-a parafat vânzarea încă de ieri 18.11.2014 , o să îi zicem zvon până când auzim de un comunicat oficial.
Informatia oficiala ca s-a cumparat nu a mai venit, însa se aud zvonuri care spun că AKTA ar fi cerut dublu față de prețul preconizat, 100 mil euro.

Deşi din experienţă ştiu că astfel de comunicate nu se dau, practic toţi clienţii AKTA trebuiesc trecuţi pe contracte UPC. Asta înseamnă dezorientare la client, vâlvă şi motiv extrem de bun pentru atacul concurenţei în zone.

Practic un client AKTA nu este obligat să accepte preluarea indiferent dacă se afla sub perioadă contractuală, asta ar uşura munca concurenţilor ca RDS, Telekom, TvSAT, Nextgen,Orange TV, etc.

Update : Se pare că subiectul revine în 2017, posibil să devină o confirmare, am scris aici

, , , ,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

comments

 1. Marius Cucu spune:

  Ar fi foarte tare, eu la munca lucrez cu akta si e birocratie mare acolo :D. Poate aduc si ei infrastructura ok.

  • cKy spune:

   S-ar putea sa fi dezamagit. Din experienta iti spun ca in astfel de tranzactii nu se schimba si reteaua. Se cumpara fix pentru acea retea tocmai pentru a evita alte imvestitii, avize, proiecte de urbanism, etc.

 2. eu spune:

  din zvonuri se pare ca nu ai dreptate in totalitate. UPC si Nextgen/Telekom au cumparat Akta pe bucati. Pana nu apare ceva oficial insa, nu se va stii cine ce a dorit si in ce zone a cumparat …

  • cKy spune:

   Pai Telekom avea deja franciza cu Akta. Pe dth rtc cumparase akta, la trecerea abonamentelor de pe akta pe rtc au lucrat agentii romtelecom.
   Upc si rtc daca au cumparat nu cred ca au cumparat compact, nu au interese comune.

 3. cKy spune:

  Ultima bârfă ar fi că UPC nu este dispus încă să dea 200 mil € pe AKTA, însă cred că interesul UPC s-a mai stins datorită Vodafone care are alte propuneri sau alte planuri.

 4. […] diversele zvonuri (ba chiar aveam și o sursă care spunea că s-a făcut tranzacția) că AKTA va fi vândută către UPC s-au epuizat, se pare că avem o nouă știre. AKTA se împrumută de 10 milioane de euro pentru […]

 5. […] de exemplu am avut o sursă pe care m-am bazat 100% când mi-a zis că UPC a cumpărat AKTA, am crezut în sursa respectivă deoarece făcea parte din acel cerc UPC – AKTA , însă […]

 6. […] pare că articolul meu din 2014 prin care mă înșelam că s-a cumparat, va deveni totuși de actualitate, e chestiune de timp […]

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Statistici T5
%d blogeri au apreciat: