Home » Cum te lasi de fumat » Campanie împotriva fumatului – Greşelile dese în aceste campanii

images (1)
DSP Buzău organizează o campanie împotriva fumatului cu ocazia „Zilei Naţionale fără tutun” , având sloganul „Alege să fii sănătos! Alege să nu fumezi!” .
Sprijin astfel de campanii dar problema lor este mereu aceeaşi, nimeni nu ştie să facă campanii anti-fumat.

Toţi au convingerea că e necesar şi îndeajuns să spui „Bă nu fuma că ai să mori”, ştiu toţi fumătorii că fumatul dăunează grav sănătăţii, ştim că suntem pasibili de cancer, de accidente cerebrale, etc.

Ce nu ştie nimeni este cum să formuleze mesajul, nu îi zice unui fumător să nu ma fumeze pentru că în secunda 2 el îşi va aprinde o ţigară în timp ce tu îi ţii discursul.

Fumătorul este o persoană foarte sensibilă când vine vorba de micul său sprijin, reacţionează invers la îndemnul de a se lăsa de fumat. Pentru un fumător ajutorul trebuie să vină prin consiliere, toţi banii ăia cheltuiţi de guvern pentru acele poze oribile de pe pachetele de ţigări ar trebui direcţionaţi spre nişte clinici specializate în consilierea acestui viciu.

Da pe consiliere, pentru că medicul de rând îţi va spune că mori, că mai bine foloseşti un plasture sau o ţigară electronică.
De adicţia la nicotină nu scapi tot prin prizarea nicotinei.

Fumătorul trebuie luat uşor cu paşi mărunţi.
Întâi să îi explici cât de oribil este acest viciu şi să îl pui să urmărească treaba asta pentru aşi da singur seama.
Apoi trebuie să îi arăţi avantajele unei vieţi fără ţigară, să îi repeţi în mod sistematic că problema lui se află doar la el iar ideea de abstinenţă la nicotină este complet falsă , că de fapt nici nu va simţi lipsa nicotinei.

Apoi trebuie să îi clădeşti uşor un psihic sănătos, să fii alături de el , să îi arăţi că de fapt chestia asta cu fumatul este doar o percepţie falsă iar prin viaţa de zi cu zi să îi dai exemple prin care să îi întăreşti ideea.

Eu am folosit cartea lui Allen Carr – În sfârşit nefumător pe care o recomand cu cea mai mare încredere. Deşi fumez iar din prostia mea şi delăsarea mea (am avut o pauză de 8 luni datorită acelei cărţi) încă o recomand.
Cartea asta mi-a schimbat complet percepţia asupra fumatului şi m-a ajutat să înţeleg unde este problema.

Mi-a arătat cât de penibil poate deveni un fumător pentru aşi ascunde frica, m-am regăsit complet în această carte.

În loc să se cheltuiască atâţia bani pe diverse reclame „Nu fuma că o să mori” aş fi angajat nişte consilieri buni sau dacă tot nu suntem în stare, aş printa cartea asta în milioane de exemplare şi aş trimite câte una în fiecare poştă din românia.

Cartea este bună şi pentru nefumători, îi ajută să îi înteleagă pe fumători şi să îi consilieze.

Cartea asta a avut succes pe 6 din 10 persoane pe care le cunosc. Dacă eu m-am apucat iar nu este de vină cartea, ea şi-a produs efectul. Dacă eu m-am apucat iar după 8 luni a fost doar prostia mea, cartea m-a ajutat să ajung la acea performanţă.

Deşi am exemple de oameni care s-au lăsat prin puterea ambiţiei nu recomand să vă lăsaţi astfel. Este un chin enorm, mintea vă fuge doar la ţigară şi duceţi o luptă crâncenă. Iar în caz de eşec vă veţi închide şi vă veţi resemna că nu vă veţi putea lăsa niciodată. Aşa că mai bine citeşti carte aia, nu pierzi nimic, acumulezi lectură.

Pot spune din experienţă că avantajele de a te lăsa de fumat sunt enorme.
Enumăr doar câteva şi astea nu sunt legate de pericolul de cancer sau de banii economisiţi:

 • Ai să te trezeşti deodată foarte plin de energie, nu ai să ştii de unde provine dar ai să simţi asta!
  Ai să observi că nu mai eşti la fel de irascibil şi parcă lumea nu mai este împotriva ta.
  Ai să mergi în restaurant sau la cineva în casă şi nu ai să te mai simţi prost că ceri voie să îi afumi casa.
  Brusc ai să ai o alimentaţie mai bogată, e fals mitul cu îngrăşatul.
  De curiozitate mergi azi la medic să îţi recolteze o eprubetă de sânge şi urmăreşte atent ce culoarea are, după 30 de zile de când te-ai lăsat mergi iar şi repetă procesul, ai să vezi singur ce mizerie pompai în inimă.
  Culmea cumva toate hainele tale miros a lenor şi nu a ţigară.
  Nu ai să te mai simţi prost când vorbeşti cu cineva că puţi tot a scrumieră.
  Cumva maşina ta acum miroase frumos şi nu mai este murdară de scrum în jurul schimbătorului de viteze.
  Cafeaua are fix acelaşi gust dimineaţa , ba chiar acum ai să ai timp să o savurezi , nu te mai grăbeşti să o termini odată cu ţigara.
  Când m-am lăsat de fumat am redus brusc şi numărul cafelelor, de la 10 pe zi la 3.

Sunt sute de avantaje, le vei observa tu singur şi te vei simţi bine!

Citeşte, atât trebuie să faci, nici măcar nu trebuie să te laşi odată ce te-ai apucat de carte, din contra ţi se va recomanda să fumezi cât timp parcurgi lectura.

, , , , , , , , , ,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Statistici T5
%d blogeri au apreciat: