Home » Tech News » De ce 4G TDD și FDD

61382604
Am stat foarte mult să mă gândesc dacă să scriu sau să nu scriu articolul ăsta. Am scris aici diferența între TDD și FDD și am zis că e suficient, dar acolo nu am dat argumente pro nici unei rețele.

În România în momentul ăsta avem majoritar FDD pentru că furnizorii au folosit ce aveau, e normal doar nu erau nebuni să cumpere alte frecvențe și să schimbe spectrul doar pentru că în unele țări se folosește TDD.

Însă ce argumente ar fi să alegi TDD-ul în locul FDD-ului? Ar fi unul foarte important, doar că nu știu dacă utilizatorul simplu va înselege.

Pe benzile FDD ai limitare la download cât și la upload. Adică, furnizorul tău are o bandă de 100MB, el alocă să spunem 70MB pentru download și 30MB pentru upload. Cum în datele mobile se face mai mult download, ești puțin cam limitat. În sensul că dacă se întâmplă să faci mai mult download (de exemplu streaming) și depășești banda alocată, nu mai poți crește, ești limitat pentru că restul de bandă este alocată uploadului și rămâne bătut în cuie.

În schimb pe TDD e altă treabă, banda e ca un flux continuu. Furnizorul nu limitează neaparat downloadul și uploadul. Aici totul este simetric, întâi se întâmplă downloadul și apoi uploadul pe aceeași bandă. Adică banda „știe” să vadă cât download faci și alocă până la cât ai nevoie, apoi vede cât upload faci și îți alocă cât ai nevoie. Asta în timp real pentru că este simetric, lucrurile se întâmplă pe rând.

Am încercat să explic cât mai simplu fără termeni tehnici.

Din acest motiv Asia folosește TDD, au nevoie de o bandă „vie” care să poată suporta necesitatea populației. În toată lumea se consumă 70% din trafic pe streaming, deci da este nevoie de un organism „viu”.

De ce este util TDD-ul pentru Digi?
În primul rând Digi nu a inventat roata, a intrat pe piață cu ce i s-a permis dar dacă tot a făcut-o a zis să meargă pe ce are transformând totul în ceva mai bun.

Este testat faptul că un utilizator Digi folosește de 3 ori mai mult internet mobil față de un utilizator Vodafone sau Orange. Bine treaba era și simplă, știm cu toții că utilizatorii Digi nu prea închid datele și oricum dacă o fac, o fac pentru a salva din baterie. Pe când restul de utilizatori deschid datele doar la nevoie.

Voci vor fi mereu, indiferent de operator, indiferent de costuri. Dar ce nu a înțeles nimeni? Nici un operator din România nu a reușit să aibă acoperire de semnal 100%, de fapt 100% este o cifră imensă, practic nici un operator nu s-a apropiat de 60% din suprafața țării. De exemplu Orange are rețeaua de piloni din 1996-2000, nu a putut, nu a vrut, alte motive? Nu știu.

Spre final am doar trei întrebări pentru voi (cred că toți aveți un telefon mobil).

1.Care credeți că este clasamentul actual între cei 4 operatori Vodafone, Orange, Telekom și Digi după 1,5 ani de la apariția Digi Mobil.

2.Aveți abonamente sau prepay, care ar fi planul tarifar corect în piață și ce opțiuni ar avea acest plan?

3.Ar trebui Digi Mobil să lanseze prepay? De ce?

Allview este unul din cele mai puternice branduri din România, toate telefoanele lor din ultimul an sunt 4G și știu inclusiv banda B38

Vezi cele mai noi telefoane Allview

,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

comments

  1. Marius spune:

    Pot să pariez că-i pe podium. 😀

  2. Valetin spune:

    Salut!Am și eu un telefon din China și nu prind semnal cu el și am înțeles că îl pot asta,dar nu știu cum,in oraș prin semnal,dar la mine la tara nu prind.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Statistici T5
%d blogeri au apreciat: